30 May 2007

Quality Without A Name

Υπάρχει μια κεντρική ποιότητα που είναι το βασικό κριτήριο της ζωής και του πνεύματος ενός ανθρώπου, μιας πόλης ένός κτηρίου, ή της άγριας φύσης. Αυτή η ποιότητα είναι αντικειμενική είναι ακριβής, αλλά δεν μπορεί να ονομαστεί. Η αναζήτηση μας σχετικά με αυτήν την ποιότητα, στη ζωή μας, είναι η κεντρική αναζήτηση ενός προσώπου, είναι το επίκεντρο της ιστορίας οποιουδήποτε προσώπου. Είναι η αναζήτηση εκείνων των στιγμών και καταστάσεων όπου νιώθουμε πιό ζωντανοί.
Christopher Alexander

5 comments:

Σπύρος Σεραφείμ said...

και ξανά η αναζήτηση για σπουδαίες ιστορίες, αληθινές, αρχίζει...

Jef Costello said...

@ Σπύρος
...ευτυχώς αντέχουμε ακόμα:)

Jef Costello said...

O Christopher Alexander είναι ένας αρχιτέκτονας, μαθηματικός και φιλόσοφος θα έλεγα εγώ (αλλά και άλλοι) ο οποίος έχει επηρεάσει πολύ και άλλα επιστημονικά πεδία που έχουν να κάνουν κυρίως με την δημιουργική κατασκευή,όπως αυτό της πληροφορικής, εισάγοντας την έννοια του pattern, του "wholeness", κλπ.

Η σύγχρονη σκέψη, σε αντίθεση με την αρχαία Ελληνική αλλά και άλλες, απαντά στο ερώτημα "τι είναι;" κατι, εξηγώντας "πώς λειτουργεί" αυτό το κάτι. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο, για την σύχρονη σκέψη είναι πλαίσιο, αναρτήσεις, μηχανή που αποτελείται από... κλπ. Ο άνθρωπος είναι ένα σύνολο από όργανα-συστήματα που λειτουργούν υπακούοντας στην φυσική την χημεία κλπ. Ομως το αυτοκίνητο δεν είναι αυτό, αλλά είναι ένα μέσο μεταφοράς, ενίοτε μπορεί να είναι και ένα έργο τέχνης. (Ferrari είναι και δεν θέλω αντιρρήσεις:). Ο άνθρωπος ...χμ ας το αφήσουμε τώρα αυτό.

Η ποσότητα είναι εύκολα μετρήσιμη και αντικειμενική και επιστήμη έχει προσκοληθεί σε αυτήν φοβούμενη να ασχοληθεί με έννοιες οι οποίες θα έβαζαν σε κίνδυνο την αντικειμενικότητά της, όπως η "αξία".
Ο Alexander λοιπόν προτείνει στην επιστήμη να σταματήσει να φοβάται την εμπλοκή με την "αξία", η οποία όπως υποστηρίζει, αλλά και διατείνεται πως αποδυκνείει, αποτελεί έννοια που μπορεί ναυπόκεινται σε ακριβή εξέταση και μέτρηση. Και αυτό είναι μιά επανάσταση

diva said...

"πεθαίνω" να μαθαίνω τόσο ωραία πράγματα! Μπράβο jef!

Jef Costello said...

@Vouts
Merci pour le compliment ma belle :)