21 May 2007

Το φιλοσοφικό πιστεύω του K Jaspers

...όπως το συνοψίζει ο X. Tilliette.
(Μετάφραση Χ. Μαλεβίτση)

Πιστεύω στην δυνατότητα της υπόστασης, πιστεύω πως η ελευθερία εδόθη η ίδια στον εαυτό της για να πραγματοποιείται ελευθέρως, πιστεύω στη συνείδηση, η οποία δεν τελεί υπό τους όρους του κόσμου, και στην ανεξάρτητη υπό τους όρους του κόσμου δράση μου. Πιστεύω στην ανεπίστροφη ιστορικότητα και δεν μπορώ να εγκαταλείψω την εκκλησία όπου εντός της γεννήθηκα, την πατρίδα που είναι το λίκνο μου, την παράδοση που με φώτισε και με έθρεψε. Πιστεύω στο ριζικό κακό και ανεπανόρθωτο Αμάρτημα, στο ότι ο άνθρωπος είναι θανάσιμα πληγωμένος, στην αναγκαιότητα της αποτυχίας. Πιστεύω στην αλήθεια του άλλου, στην προαγωγή της παρουσίας του άλλου, πιστεύω στην επικοινωνία , πιστεύω στο απραγματοποίητο βασίλειο των πνευμάτων και των υποστάσεων, πιστεύω στην δυνατή αθανασία, πιστεύω στην υπέρβαση και πως αυτή μου μιλάει μέσω σημάτων, πιστεύω στο Λόγο, πιστεύω στον άνθρωπο, στο άνοιγμα των δυνατοτήτων του ανθρώπου. Πιστεύω στο Ένα, πιστεύω πως υπάρχει μία Αλήθεια και πως η αλήθεια είναι ανεπανόρθωτα διχασμένη, πως πουθενά και ποτέ δεν υπάρχει η Αλήθεια μέσα στο χρόνο. Πιστεύω πως η επικοινωνία είναι η αλήθεια και πως αληθινό είναι αυτό που μας ενώνει και πως αυτό που μας ενώνει είναι η αλήθεια. Πιστεύω στη γλώσσα των σημάτων και στην ανεικόνιστη θεότητα. Δεν θα πας πέρα από τα όριά σου, δεν θα υπερβείς το πεπερασμένο της ανθρωπινότητάς σου με τη γοητεία μιας καθολικής γνώσης. Δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ την αλήθεια σου, θα αγωνιστείς και θα πεθάνεις για αυτήν, αλλά θα σεβαστείς με πάθος την αλήθεια του άλλου. Δεν θα ποιήσεις ομοιώματα του Θεού σου, αλλά θα ακούς την πολλαπλή γλώσσα των σημάτων. Δεν θα αφήσεις τον εαυτό σου να χωριστεί από την Υπέρβαση.

5 comments:

Σπύρος Σεραφείμ said...

μη σταματήσεις ποτέ να πιστεύεις σε όσα πιστεύεις...

Jane E. said...

Δεν θα αφήσεις τον εαυτό σου να χωριστεί από την Υπέρβαση.


Yeah!

Φράνσις said...

"Πιστεύω στη συνείδηση η οποία δεν τελεί υπό τους όρους του κοσμου." Η' για να το μεταγλωτίσσω στην "λαική": πιστεύω ότι ΔΕΝ πρέπει ο Κοσμάς να κανει ό,τι κανει ο κόσμος....
ο Μπερναρ έλεγε πως ο λογικός άνθρωπος προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ιδεες του κόσμου, ενω ο παραλογος, να προσασμόσει τον κόσμο στις ιδέες του.Αρα η πρόοδος εξαρτάται απ΄τον παραλογο άνθρωπο.
Κι αν ο παραλογος λεγεται Χίτλερ;Μουσολίνι; Μέγκελε; κ.λ.π;
ακόμη δεν εχω καταλήξει αν συμφωνώ μαζί του. χαίρετε!

Φράνσις said...

Ο Σω! Αυτός ο Μπερνάρ.Το επίθετο το έφαγε η αφηρημαδα μου.

Jef Costello said...

@ Auburn Kate. Νομίζω ότι η μεταγλωτισή σου δεν είναι ακριβής. Μιλάει γιά την συνείδηση που αναφέρεται στη "ρίζα" της. Και η ρίζα της είναι εκτός του κόσμου. Και προφανώς δεν μιλάει για κάποιον που θέλει να προσαρμόσει τους άλλους, κλπ. κλπ. Μιλάει για κάποιον που θέλει να μείνει πιστός σε αυτό που ο άνθρωπος είναι οντολογικά, δηλαδή στην ανθρωπινότητά του.